Nieuwsartikelen

NATIONALE BIJENSTRATEGIE: ALLE NIEUWSARTIKELEN

Nieuw rapport Bestrijdingsmiddelen in tuinplanten voor de Tuinbranche

Kortgeleden kwam het rapport over bestrijdingsmiddelen in tuinplanten uit. Partner van de Nationale Bijenstrategie (NBS), Tuinbranche Nederland, gaf opdracht voor dit jaarlijkse onderzoek in tuincentra. Deze tuincentra zijn aangesloten bij de Ambitie gewasbeschermingsmiddelen in de sierteelt van Tuinbranche. NBS-partners CLM en Stichting Natuur en Milieu voerden het onderzoek uit. Ze vergeleken de resultaten met eerdere jaren. En met de ambitie. In hun conclusies en aanbevelingen staan positieve resultaten en verbeterpunten.Fotograaf Jarno Kraaijvanger - Worcflow - Bloeiende planten in een kas

Conclusies en aanbevelingen
Tuinbranche geeft op haar website een korte samenvatting van de resultaten in het rapport (pdf 3.69 MB). En meldt ook de verbeterpunten. Zo is:

  • het maximaal aantal gebruikte residuen gedaald;
  • de traceerbaarheid van planten sterk verbeterd, dus van welke kweker deze kwam;
  • de vondst van illegale stoffen gedaald, vergeleken met vorige jaren. Al werden er nog wel illegale stoffen gevonden.
  • Helaas is het gebruik van GR9 stoffen gestegen. Dit zijn volgens Greenpeace de 9 meest schadelijke middelen voor bijen en andere nuttige insecten. Tuinbranche heeft dan ook als doel om het gebruik van deze middelen af te bouwen.

Tuinbranche geeft aan stappen te blijven zetten om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen.

Ambitie voor duurzame sierteelt
Het onderzoek komt vanuit de ambitie van de Tuinbranche. Ze stelde in 2016 de Ambitie gewasbescherming in de sierteelt van de Nederlandse Tuinretail 4.0 op. Dit deed ze samen met het CLM en Stichting Natuur en Milieu. Het doel van de ambitie is dat retailers en kwekers geen of zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen gebruiken. Is het toch nodig? Dan is het advies om een bestrijdingsmiddel te gebruiken dat zo min mogelijk schade oplevert voor natuur en milieu. Tuincentra konden zich bij deze duurzaamheidsambitie aansluiten.

Vanuit deze ambitie laat Tuinbranche elk jaar een meting uitvoeren op ongeveer 100 planten. Dit onderzoek gebeurt in tuincentra die aangesloten zijn bij de Ambitie gewasbescherming in de sierteelt. De meting heet ook wel: residu-onderzoek. In de analyse kijken onderzoekers naar welke bestrijdingsmiddelen ze tegenkomen op planten. En in welke hoeveelheden.

Rapport Bestrijdingsmiddelen in tuinplanten.
Het doel van het rapport is om de Tuinbranche en de deelnemende retailers inzicht te geven. Waarin voldoen zij al aan de ambitie? Én waar kunnen zij zich nog verbeteren? Het CLM en Natuur en Milieu beoordelen de resultaten vanuit de ambitie. Ze geven conclusies en doen aanbevelingen voor het vervolg.

 

Voor dit artikel gebruikten we het nieuwsbericht op de website van Tuinbranche Nederland, de Rapportage Bestrijdingsmiddelen in tuinplanten 2022 (pdf 3.69 MB) en ons eerdere interview met adjunct-directeur Brenda Horstra.

Vorig artikel Uitnodiging webinar 8 juni 2023: laat jouw gemeente zoemen
Volgend artikel Resultaten evaluatie Kennisimpuls Bestuivers, maart 2023

Zoeken