Nieuwsartikelen

NATIONALE BIJENSTRATEGIE: ALLE NIEUWSARTIKELEN

Sportparken en biodiversiteit? Test het met de EcoCheck Sportparken

Hoe kunnen sportparken een bijdrage leveren aan de biodiversiteit? En hoe staat jouw sportpark er wat dat betreft voor? 2 partners van de Nationale Bijenstrategie gingen hiermee aan de slag. De Vlinderstichting ontwikkelde in opdracht van de provincie Gelderland, de EcoCheck. Bovendien geeft ze veel praktische handvatten om sportparken meer biodivers te maken. En er zijn goede, inspirerende voorbeeldenBron Pixabay - Groen sportterrein

Stapstenen
De biodiversiteit in Nederland gaat achteruit. Veel soorten hebben een leefgebied van enige omvang nodig. Dat is lastig in Nederland, waar veel kleinere natuurgebieden zijn. Hoe kunnen we de leefgebieden groter maken? Kleine ‘stapstenen’ kunnen hierin helpen. Kleine stukjes natuur die een brug tussen natuurgebieden vormen. Sportparken kunnen goede stapstenen zijn. Het zijn al groene oases in een versteende omgeving. Een veilige haven voor planten en dieren. 

Natuurvriendelijk beheer
Hoe maak je een groene oase van je sportpark? Het begint met natuurvriendelijk beheer van het park: 

  • Bijen en vlinders profiteren het meest als er inheemse boom- en bloemsoorten worden geplant en gezaaid. 
  • Kies voor afscheidingen van dode boomstammen. Dood hout is een feestmaal voor insecten.
  • Hang nestkasten op.
  • Kies voor een groen dak.
  • Gebruik geen bladblazers.

Hoe staat jouw sportpark ervoor?
De Vlinderstichting maakte in opdracht van de provincie Gelderland een EcoCheck Sportparken. Zo weet je in 5 stappen hoe jouw sportpark ervoor staat. Ook krijg je praktische handvatten om meer te doen op jouw terrein. Lees de tips en tricks in de brochure Sport en Natuur (pdf; 1,6 MB).

Inspiratie uit Gelderland
Voor nog meer concrete tips: De provincie Gelderland publiceerde samen met NOC*NSF een inspiratiedocument. Met daarin concrete maatregelen, hoe gemeenten en sportclubs hun sportparken meer natuurinclusief en klimaatadaptief in kunnen richten.

In Els (Betuwe, Gelderland) vind je Vitaal Sportpark De Elst. Een natuurvriendelijke plek waar je op veel  manieren wordt uitgenodigd om te bewegen. Kinderen kunnen terecht in de waterspeeltuin, klimtoren, obstakelrun en speelboom. En er is een calisthenicspark, een parcours met oefentoestellen om spieren te trainen. Over een nieuw pad wandel of ren je het hele terrein over. Onderweg geniet je van de ingezaaide bloemen, het voedselbos en de visvijver met natuurvriendelijke oevers. Sportpark De Elst is bovendien voor iedereen toegankelijk.

Dit artikel verscheen eerder op de website van Nature Today.
 

Vorig artikel Nationale Bijenstrategie samen met kennispartner WUR op de uitverkochte Beheerdersdag
Volgend artikel Uitnodiging webinar voor bij-vriendelijke gemeentes op 1 december: Laat jouw gemeente zoemen

Zoeken