Actueel

NIEUWS

270 hommelroutes geteld

270 hommelroutes geteld

24 juni 2020. - Er zijn dit jaar al op 270 routes hommels geteld in het Meetnet Hommels. Daarmee verwachten we een groei ten opzichte van vorig jaar. Het aantal ligt op dit moment nog lager dan vorig jaar, toen op 272 routes hommels zijn geteld. Maar omdat tot nu toe voor ruwweg driekwart van de routes online resultaten zijn ingevoerd, verwachten we dat het totaal aantal routes in 2020 nog verder stijgt. Het lijkt zelfs mogelijk dat we dit jaar voor het eerst over de 300 routes heen gaan. In 2018 werd op 182 routes geteld. Dit is een mooi resultaat van alle tellers samen, waar we trots op zijn.

Piek in hommelaantallen
De eerste helft van juni laat een grote piek in de aantallen hommels op de getelde hommelroutes zien (blauwe lijn in de grafiek). Vanaf half mei begonnen de aantallen flink te stijgen, wat leidde tot deze piek. We zijn benieuwd hoe zich dat dit jaar verder ontwikkelt. In 2019 (groene lijn) lieten de aantallen in dezelfde periode een grote stijging zien, maar die leidde niet tot zo’n hoge piek als dit jaar. In 2018 (rode lijn) viel de hoogste piek in juli. We zijn benieuwd naar de ontwikkelingen in de komende weken.

Mannetjes hommels en nieuwe koninginnen
De grote aantallen hommels zijn onszelf tijdens het veldwerk ook opgevallen. Op bijvoorbeeld bloeiende bramen en distels zaten veel hommels. Daarbij viel op dat het aandeel mannetjes sterk was gegroeid. In eerste instantie bijvoorbeeld behoorlijk wat mannetjes weidehommel, later ook andere soorten. Opvallend waren ook de koekoekshommel-mannetjes. Ook werden alweer nieuwe koninginnen waargenomen. Ook wanneer je alleen hommelaantallen telt en ze niet op soort of geslacht determineert, kan het aardig zijn om veranderingen in de hommels die aanwezig zijn een beetje in de gaten te houden.

Vorig artikel Derde klokjesgroefbij in Nederland in 140 jaar
Volgend artikel Migrerende zweefvliegen weten waar ze heen willen

Zoeken

Archief