Actueel

NIEUWS

Bijen in bermen van Overijssel

Bijen in bermen van Overijssel

16 oktober 2019. - De kwaliteit van de insectenfauna in een wegberm hangt in hoge mate af van de kwaliteit van de natuur in de omgeving. Dit is de belangrijkste conclusie die EIS Kenniscentrum Insecten trekt uit een onderzoek naar wegbermen in de provincie Overijssel. In 2019 onderzochten zij 60 bermtransecten op bijen, zweefvliegen, dagvlinders, libellen en sprinkhanen.

De soortensamenstelling in wegbermen bleek sterk samen te hangen met het omliggende landschap en de aanwezigheid van mais. Dit is vooral af te lezen aan de aanwezigheid van zeldzame soorten en soorten van de Rode Lijst. Wegbermen in natuurlijke omgeving herbergen een rijkere insectenfauna dan wegbermen in agrarisch gebied. De soortenrijkdom in agrarisch gebied wordt vooral bepaald door algemene en weinig kritische soorten die ook buiten dit soort landschappen veelvuldig voorkomen en dit geldt nog sterker in gebieden met maisakkers.

De belangrijkste aanbeveling die uit dit onderzoek voortkomt luidt: kies de locaties voor het uitvoeren van ecologisch bermbeheer zorgvuldig, zeker in het geval van een beperkt budget. In een intensief agrarische omgeving is het minder zinvol om te investeren in ecologisch bermbeheer dan in een meer natuurlijke omgeving. 

Download hier het rapport (5 MB).

Vorig artikel Nieuw: index voor Gasten van Bijenhotels
Volgend artikel Honingbij steeds dominanter rond Middellandse Zee

Zoeken

Archief