Actueel

NIEUWS

Mysteries rond heidehommel deels opgelost

Mysteries rond heidehommel deels opgelost

24 februari 2020. - De heidehommel is een van de meest bedreigde hommelsoorten van Nederland. Na het verdwijnen van de laatste Brabantse populatie in 2003 was deze soort alleen nog van twee gebieden in Drenthe bekend. In 2019 werd een groot onderzoek uitgevoerd naar het wel en wee van de heidehommel in Drenthe. Mathijn Speelman voerde dit onderzoek uit bij EIS Kenniscentrum Insecten, als stage vanuit Hogeschool Inholland. Hij schreef er een uitgebreide rapportage over die nu beschikbaar is.

Het meest verheugende resultaat van deze studie is dat er niet twee maar vijf kernpopulaties van de heidehommel resteren in Drenthe. Bovendien werd de soort na 69 jaar herontdekt in Overijssel. Daarnaast zijn er enkele exemplaren in andere gebieden waargenomen, maar deze worden beschouwd als zwervers vanuit de bronpopulaties. De heidehommel blijkt aangewezen op uitgestrekte vochtige heidegebieden. Tijdens het onderzoek zijn veel nieuwe gegevens verzameld over de habitat en het voedsel van de heidehommel. Deze gegevens kunnen van nut zijn bij het bepalen van maatregelen om de soort te beschermen. 

Ondanks deze mooie resultaten blijft de heidehommel ernstig bedreigd in zijn voortbestaan in Nederland. De 'nieuwe' populaties zijn eerder vermoedelijk over het hoofd gezien en dankzij dit intensieve onderzoek nu pas ontdekt. Of de achteruitgang van de heidehommel is gestopt, is dus nog maar zeer de vraag. 

Lees hier het hele rapport. 

Lees hier een bericht naar aanleiding van het rapport op Nature Today.

Lees hier een eerder bericht op Nature Today over de herontdekking van de heidehommel in Overijssel.

 

Vorig artikel Omgevingseisen van slakkenhuisbijen onder de loep
Volgend artikel Nieuw: soortzoeker Nederlandse hommels

Zoeken

Archief