Actueel

NIEUWS

Nieuwe rapportage: De bijenfauna van Zuid-Holland

Nieuwe rapportage: De bijenfauna van Zuid-Holland

7 juni 2017. - Een zojuist verschenen rapportage vat samen wat er bekend is over de bijenfauna van Zuid-Holland. De rapportage is opgesteld in opdracht van de Provincie Zuid-Holland en geeft antwoorden vragen als: 'hoe gaat het met de Zuid-Hollandse bijen?', 'voor welke bijensoorten heeft Zuid-Holland een speciale verantwoordelijkheid?' en 'wat zijn belangrijke bijengebieden in Zuid-Holland?'. 

In totaal zijn 222 soorten bijen bekend uit Zuid-Holland. Hiervan blijkt 44% te zijn afgenomen gedurende de 20e eeuw, wat bij minstens 15 soorten heeft geleid tot verdwijnen uit de provincie. Tien soorten bijen zijn na een sterke afname zo zeldzaam geworden dat ze in Zuid-Holland als bedreigd worden beschouwd. 

Van 13 soorten bijen ligt 20% of meer van de Nederlandse vindplaatsen in Zuid-Holland. Voor deze soorten heeft de provincie dus een groot landelijk belang en daarmee een zekere verantwoordelijkheid voor het voortbestaan van de soorten in Nederland. Eén soort steekt hier met kop en schouders bovenuit: de zandhommel Bombus veteranus. De zandhommel kwam vroeger verspreid over Nederland voor, maar is tegenwoordig vrijwel beperkt tot het Zuid-Hollandse eiland Tiengemeten en enkele andere gebieden rond het Haringvliet. Maar liefst 92% van het huidige Nederlandse verspreidingsgebied van de zandhommel ligt in Zuid-Holland. 

De grootste bijenrijkdom is in Zuid-Holland te vinden in de duinen, de Biesbosch en de deltanatuur van het Haringvliet en Goeree-Overflakkee. Het is waarschijnlijk aan de grote schaal en de bloemenrijkdom van deze ruige gebieden te danken dat nog veel bijzondere bijen zich hier thuisvoelen. 

Download hier het hele rapport. 

Een vergelijkbaar rapport is vorig jaar verschenen over de bijen van Noord-Brabant. Zie hier

Vorig artikel Vandaag verschenen: Veldgids bijen voor Nederland en Vlaanderen
Volgend artikel Klepelen helpt onze bermen naar de knoppen

Zoeken

Archief