Actueel

NIEUWS

Bijvriendelijke planten in tuincentra vaak met insectengif

Bijvriendelijke planten in tuincentra vaak met insectengif

18 januari 2022. - Tuincentra verkopen planten onder de aanprijzing 'bijvriendelijk', maar lang niet al deze planten verdienen dit predicaat. Dit blijkt uit een uitzending van het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde van 16 september 2021, herhaald op 13 januari 2022. 

De makers van het televisieprogramma lieten 14 planten die door tuincentra 'bijvriendelijk' werden genoemd onderzoeken op de aanwezigheid van voor insecten giftige chemische stoffen (insecticiden). Zulke stoffen bleken op 11 van de 14 planten aanwezig. Op zes ervan werden neonicotinoïden gevonden, gifstoffen die berucht zijn om hun schadelijkheid voor bijen. 

Greenpeace voerde in 2017 een vergelijkbaar onderzoek uit met vergelijkbare resultaten. Sindsdien zijn chemische insecticiden blijkbaar dus nog geen taboe in de teelt van planten die als 'bijvriendelijk' verkocht worden. Dat is jammer, zeker omdat het ook anders kan. Er zijn ook kwekers die hun planten op biologisch / ecologisch verantwoorde wijze telen en geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken. 

Kijk hier de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde

Vorig artikel Nieuwe bijen via Vlaanderen naar Nederland?
Volgend artikel Minder bestuiving door luchtvervuiling

Zoeken

Archief