Actueel

NIEUWS

Bijen op de stoep

Bijen op de stoep

5 oktober 2023. - Je zou denken dat bijen op de stoep niet veel te zoeken hebben. Bloemen zijn daar immers weinig te vinden en in het steen is het lastig nestjes graven. Maar sommige soorten graven hun nestgangen tussen de stoepstenen. Door hier rekening mee te houden bij de aanleg van trottoirs zou je het bijen in de stad beter naar de zin kunnen maken. Maar hoe doe je dat? Belgische onderzoekers zochten dit uit. 

Op 89 Brusselse stoepen brachten de onderzoekers in kaart welke bijen en solitaire wespen er tussen de stenen nestelden. In totaal vonden zij 11 soorten bijen, negen soorten graafwespen en twee soorten goudwespen. De witbaardzandbij en de breedkaakgroefbij werden het vaakst aangetroffen. 

De onderzoekers legden verschillende eigenschappen van de stoepstenen en de ondergrond vast. Hieruit bleek dat zandstenen kasseien ('kinderkopjes') en betonnen stoeptegels het meest in trek zijn, maar dan alleen als deze niet te nauw op elkaar aansluiten en de naden niet zijn opgevuld met cement. Tussenruimtes van circa 10 millimeter werken het best. Deze eigenschappen zijn bij de oudere trottoirs in Brussel nog te vinden, maar blijken in moderne trottoirs steeds zeldzamer. De onderzoekers er voor om meer rekening te houden met de wensen van in de bodem nestelende bijen en geven hiertoe enkele aanbevelingen. 

Het artikel is hier te vinden (geen open access). 

Vorig artikel Binnendijken barstensvol bijen
Volgend artikel Een zweefvlieg met toverstafjes

Zoeken

Archief