Actueel

NIEUWS

Glyfosaat (Roundup) verstoort oriëntatie honingbijen

Glyfosaat (Roundup) verstoort oriëntatie honingbijen

14 september 2015. - Glyfosaat (op de markt onder de naam Roundup) is een veelgebruikt onkruidverdelgingsmiddel. In recente jaren is het middel sterk in opspraak wegens schadelijke effecten op mens en dier. In een deze maand verschenen studie in het Journal of Experimental Biology zijn de effecten van glyfosaat op het oriëntatievermogen van honingbijen onderzocht. 

De onderzoekers stelden honingbijen bloot aan 'veldrealistische' doses van glyfosaat waarvan al bekend was dat deze niet dodelijk zijn voor deze dieren. De bijen werden vervolgens met radartechnologie gevolgd op hun weg naar het nest. Honingbijen die gevoerd waren met een suikeroplossing met glyfosaat deden er langer over om bij het nest te komen dan honingbijen die een normale suikeroplossing kregen. Bovendien bleken de aan glyfosaat blootgestelde bijen grotere omwegen te maken.

De onderzoekers concluderen dat glyfosaat een negatieve invloed heeft op het oriëntatievermogen van honingbijen, en dat dit potentieel een negatieve invloed heeft op het foerageersucces van bijenvolken.

Vind hier een samenvatting van het artikel. 

Vorig artikel Overzicht onderzoek neonicotinoïden
Volgend artikel De gele tubebij is terug!

Zoeken

Archief