Actueel

NIEUWS

Paardenbloem op één, ook in België

Paardenbloem op één, ook in België

6 maart 2023. - Wederom staat de paardenbloem op nummer 1 in de hitparade van bloemen voor bijen. Het Vlaamse Natuurpunt zette op een rij welke boemen het vaakst bezocht worden door wilde bijen. De paardenbloem scoorde het hoogst: 130 verschillende bijensoorten bleken deze bloem in België te bezoeken. Dit komt overeen met resultaten uit een vergelijkbaar Nederlands onderzoek, waarin de paardenbloem eveneens op 1 stond met 107 bijensoorten. 

De Vlamingen merken het volgende op over hun lijst: "Onze analyses tonen aan dat die topplanten bij uitstek onze inheemse (on)kruiden zijn die gewoon aanwezig kunnen zijn in gazons door wat minder frequent te maaien of in graslanden met een geschikt maaibeheer. Onze meest banale tuinplant, de paardenbloem, bleek immers met kop en schouders boven alle andere planten uit te steken. Ook andere planten die in heel wat tuinen te vinden zijn, zoals jacobskruiskruid, rode klaver, wilde peen en gewone ereprijs, staan hoog in de top 25."

De Vlaamse bevindingen komen sterk overeen met die in Nederland. Hoog tijd dus om te stoppen met de aanplant van uitheemse plantensoorten en in te zetten op het bevorderen van algemene en inheemse planten zoals braam, knoopkruid, distels, slangenkruid, berenklauw en biggenkruid. 

Lees hier het bericht van Natuurpunt.

Lees hier over het vergelijkbare onderzoek in Nederland. 

Vorig artikel Vlamingen brengen veteraanbomen in kaart
Volgend artikel Bijzondere Belgische bijenvondsten

Zoeken

Archief