Actueel

NIEUWS

Tienduizenden dode zweefvliegen op strand

Tienduizenden dode zweefvliegen op strand

12 december 2022. - In mei van dit jaar werden vele tienduizenden dode insecten gevonden op een strand in Zuid-Frankrijk. Hiervan bleek 77 % uit zweefvliegen te bestaan. Wat was hier aan de hand? 

Dergelijke vondsten zijn niet uniek, maar komen met enige regelmaat voor op diverse plaatsen in Europa. Ook uit Nederland zijn waarnemingen bekend van vele dode zweefvliegen in de vloedlijn op het strand. Het gaat hier om dieren die gesneuveld zijn tijdens hun pogingen om over grote afstanden te migreren. Hierbij worden soms honderden kilometers zee overgestoken, vaak met dodelijke afloop. 

Net als vogels, kunnen insecten over grote afstanden trekgedrag vertonen. Het bekendst is dit bij grote, opvallende insecten als dagvlinders en libellen, maar ook onder andere zweefvliegen zijn fervente migranten. In de lente vliegen bepaalde soorten in Europa massal zuidwaarts, om zich in warmere streken voort te planten. De nakomelingen van deze dieren vliegen in de zomer dan weer noordwaarts. Langs stranden en op bergpassen treedt soms 'stuwing' van de migratieroutes op, waardoor grote aantallen zweefvliegen samenkomen. Als een deel hievan sterft - vliegen over zee is immers niet zonder risico - dan zijn er al gauw vele dode exemplaren op het strand te zien, zoals afgelopen mei in Zuid-Frankrijk. 

Lees hier het artikel over de vondsten in Frankrijk.

Lees meer over migratie door zweefvliegen op pag. 36 in het boek De Nederlandse zweefvliegen.

Vorig artikel Bijen op Utrechtse abri's en bijenburcht
Volgend artikel Texel als toevluchtsoord voor bedreigde bijen

Zoeken

Archief